Interview met Jelmer

Stel je even voor 

"Mijn naam is Jelmer, ik ben 22 jaar oud en kom uit Pijnacker. Ik ben werkzaam bij Fluxility als software developer."

Welke opleiding heb je gevolgd? 

"Ik heb de HBO-opleiding informatica gedaan aan de Haagse Hogeschool te Zoetermeer."

Waar ben je zoal mee bezig? 

"Ik ben bij Fluxility werkzaam als junior software developer. Ik ben begonnen als front-end developer en ben mij momenteel aan het door ontwikkelen als back-end developer. In het begin was ik voornamelijk bezig met het onderhouden en deployen van de Businessclub App. Toen ik hier na mijn studie fulltime aan de slag ben gegaan, ben ik ook aan meer complexere applicaties gaan werken zoals het ISSO-rekenplatform.

Hoe ben je hier terecht gekomen? 

"Tijdens een bedrijvendag op de Haagse Hogeschool ben ik in contact gekomen met verschillende potentiële werkgevers. Uiteindelijk heb ik er toen voor gekozen om stage bij Fluxility te gaan lopen. Dit was een heel leuke stage, ben in deze periode goed begeleid en heb er veel aan gehad wat betreft programmeer ervaring. Ik kreeg toen het aanbod om hier tijdens mijn studie parttime te blijven werken. Toen ik eenmaal klaar was met studeren ben ik hier fulltime aan de slag gegaan, omdat ik heel tevreden was met de werkzaamheden en bedrijfscultuur."

Wat zijn de leuke/uitdagende kanten van je werk? 

"Met programmeren ben je heel exacte logische dingen aan het bouwen. Wanneer je aan de slag gaat met nieuwe uitdagingen of technieken is het vooral veel puzzelen en uitproberen. Door het zoveel mogelijk te doen begin je er uiteindelijk handigheid in te vinden en pak je iedere opdracht met net wat meer handigheid op. Fluxility faciliteert dit proces heel goed. Als je iets nieuws moet gaan doen krijg je eerst de wat eenvoudigere taken waarmee je snel aan de slag kunt. Deze taken worden steeds iets groter en complexer, gebaseerd op jouw ervaring. Op deze manier is het goed mogelijk om te groeien binnen je vakgebied. Eén van de complexere systemen waar ik momenteel aan werk is het ISSO-rekenplatform. Binnen dit project is er genoeg uitdaging en wordt er gewerkt met de nieuwste technieken zoals Redux en React."

Wat zijn de minder leuke kanten van je werk? 

"Een wat minder leuke kant van dit werk is dat de stukken code waarmee je werkt niet altijd werken zoals je verwacht. Het kan dan soms heel lastig zijn om te achterhalen waarom een stuk software zich op een bepaalde manier gedraagt. Het komt dus wel eens voor dat je best veel tijd kwijt bent aan het opsporen van de oorzaak van een bug, zonder dat je daadwerkelijk veel progressie boekt."

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit? 

"Wanneer ik 's ochtends binnen kom pak ik eerst even wat te drinken, start mijn MacBook op en open alle vensters die ik standaard nodig heb. Vervolgens kijk ik welke taken er aan mij zijn toegekend en begin daaraan te werken. Om 09:30 uur komen alle programmeurs bij elkaar voor de daily standup. Hierin vertellen we om de beurt wat we de vorige werkdag hebben gedaan en wat deze dag van plan zijn te gaan doen. Dit is handig om eventuele vastloop punten te bespreken. Daarna gaan we weer allemaal aan de slag. Om 12:30 uur lunchen we gezellig met z'n allen, en als je geluk hebt is er iets lekkers gehaald. De rest van de dag ben ik voornamelijk aan het programmeren, maar in de tussentijd loop je vaak ook even langs verschillende collega's om iets inhoudelijks te bespreken, te kijken naar wat diegene aan het maken is of simpelweg voor een kort praatje of lolletje. Dit houdt de sfeer binnen het bedrijf erg ontspannen."

Zijn er binnen jouw werk mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen? 

"Jazeker! Binnen de projecten is er genoeg ruimte voor uitdaging. Er is genoeg mogelijkheid om je te verdiepen of specialiseren in een bepaald onderdeel. Maar als je je kennis juist meer wilt verbreden is dat ook zeker mogelijk. In dat geval zal er worden gekeken naar andere taken in een project waarin dit mogelijk is. Binnen dit vakgebied speelt ervaring een grote rol en kan Fluxility je hier heel goed mee op weg helpen."

Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen binnen jouw vakgebied? 

"Er wordt aan de lopende band onderzocht wat de beste en meest recente technologieën zijn. Met deze kennis worden nieuwe projecten opgezet. Tijdens het ontwikkelen hieraan geldt 'Google is je beste vriend'. In de documentatie en op forums met medeontwikkelaars is vaak alle benodigde informatie te vinden."

Welke doelstellingen heb je binnen je werk? 

"Binnen je specialisatie steeds zelfstandiger kunnen opereren. Dit vereist veel kennis en zal in de loop der tijd met meer ervaring steeds vanzelfsprekender worden."

Hoe zou je je werkgever in 3 woorden omschrijven? 

"Vriendelijk, innovatief, kennis"

Waarom zouden mensen hier moeten komen werken? 

"Fluxility is een leuk, gezellig ICT-bedrijf met een heel fijne werksfeer. Hier werk je gegarandeerd aan leuke uitdagende projecten. Fluxility heeft een hoop kennis in huis, waar je een hoop van kunt leren. Andersom kun je ook veel waarde toevoegen aan het bedrijf."

Tips voor mensen in je vakgebied? 

"Informatie vergaren is handig maar je leert het meest van praktijkervaring, dus ga er vooral mee aan de slag. Uiteindelijk heb je het meeste profijt van ervaring en de opgedane kennis. Oefening baart kunst!"