Wat is een progressive web app (PWA)?

 

Een progressive web app, ook wel bekend als PWA, is een webapplicatie die de kenmerken van zowel een mobiele app als een website combineert. Het is een relatief nieuwe technologie die steeds populairder wordt bij ontwikkelaars en bedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun gebruikerservaring te verbeteren en een groter publiek te bereiken.

In deze blog zullen we in detail bespreken wat een PWA is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele apps en websites.

Wat is een progressive web app?

Een progressive web app is een webapplicatie die is ontworpen om te werken op elk apparaat en in elke browser, ongeacht het besturingssysteem. Het is een combinatie van de beste functies van een mobiele app en een website. Net als een mobiele app heeft een PWA een pictogram op het startscherm van de gebruiker, kan deze toegang krijgen tot de hardware van het apparaat en kan deze offline werken. Aan de andere kant is het net zo toegankelijk als een website en hoeft het niet via een app store te worden gedownload of geïnstalleerd.

Hoe werkt een progressive web app?

Een PWA maakt gebruik van verschillende technologieën om de functionaliteit te bieden die het zo uniek maakt. Het belangrijkste component van een PWA is een service worker, een script dat op de achtergrond draait en fungeert als een proxy tussen de applicatie, de server en de browser. Service workers stellen een PWA in staat om gegevens op te slaan en te gebruiken, zelfs als het apparaat offline is.

Een andere belangrijke technologie die wordt gebruikt in PWAs is het app-manifest, een JSON-bestand dat informatie bevat over de applicatie, zoals de naam, beschrijving, start-URL, pictogrammen en kleuren. Dit manifest wordt gebruikt om de PWA te installeren op het startscherm van de gebruiker en om het uiterlijk van de applicatie te bepalen wanneer deze wordt gestart.

Een PWA maakt ook gebruik van HTTPS, een beveiligingsprotocol dat ervoor zorgt dat de communicatie tussen de applicatie en de server versleuteld is en veilig blijft. Dit is vooral belangrijk omdat PWAs toegang hebben tot de hardware van het apparaat en mogelijk gevoelige informatie opslaan.

Wat zijn de voordelen van een progressive web app?

Een PWA biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele apps en websites. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Toegankelijkheid: Een PWA kan worden geopend in elke moderne browser, ongeacht het apparaat of het besturingssysteem. Dit maakt het veel toegankelijker dan traditionele apps die vaak alleen beschikbaar zijn in app stores en alleen kunnen worden gedownload op specifieke apparaten.
  • Gebruiksgemak: PWAs zijn gemakkelijk te installeren en updaten, zonder dat er extra stappen nodig zijn, zoals het downloaden en installeren van een app. Gebruikers kunnen simpelweg de website bezoeken en de PWA toevoegen aan het startscherm van hun apparaat.
  • Snelheid: PWAs laden veel sneller dan traditionele mobiele apps of websites, omdat ze gebruik maken van caching en een service worker. Dit betekent dat de applicatie ook offline beschikbaar is en gebruikers kunnen blijven werken en navigeren zonder afhankelijk te zijn van een constante internetverbinding.
  • Lagere kosten: PWAs zijn over het algemeen veel goedkoper om te ontwikkelen en te onderhouden dan traditionele mobiele apps. Dit komt doordat PWAs werken op het web, wat betekent dat er geen afzonderlijke ontwikkeling voor verschillende platformen nodig is. Ook is er geen tussenkomst van app stores vereist, wat kan resulteren in hogere kosten of beperkingen.
  • SEO-vriendelijk: PWAs zijn SEO-vriendelijk en hebben een betere kans om hoger te worden gerangschikt in zoekmachines, omdat ze worden gezien als een website en geoptimaliseerd kunnen worden voor zoekopdrachten.
  • Verbeterde gebruikerservaring: PWAs bieden een verbeterde gebruikerservaring in vergelijking met traditionele mobiele apps en websites. De applicaties kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker en bieden een gestroomlijnde, snelle en gepersonaliseerde ervaring.
  • Verhoogde betrokkenheid: PWAs bieden pushmeldingen en kunnen worden geïnstalleerd op het startscherm van de gebruiker. Dit leidt tot meer betrokkenheid en interactie met de gebruikers en verhoogt de kans dat ze de applicatie regelmatig gebruiken.

 

Hoe kunnen bedrijven profiteren van PWAs?

Bedrijven hebben veel te winnen met een Progressive Web App (PWA). Neem bijvoorbeeld het fictieve bedrijf "SchoenenParadijs". Het bedrijf heeft een website waar klanten hun schoenen kunnen bestellen, maar ze willen graag meer interactie en engagement met hun klanten. Ze horen over PWAs en besluiten er een te laten ontwikkelen.

Wanneer ze de PWA lanceren, merken ze dat klanten gemakkelijker en sneller kunnen navigeren tussen de verschillende schoenen en maten. De PWA biedt een gestroomlijnde en gepersonaliseerde gebruikerservaring, waardoor de klanttevredenheid toeneemt en klanten de site vaker bezoeken.

Maar niet alleen de klanttevredenheid stijgt, ook de kosten dalen. De ontwikkeling en het onderhoud van een PWA zijn over het algemeen goedkoper dan die van traditionele mobiele apps. Daarnaast hoeven klanten de app niet te downloaden uit een app store, waardoor de kosten voor app store-optimalisatie, -promotie en -marketing wegvallen.

Doordat de PWA van SchoenenParadijs snel laadt, biedt het een intuïtievere gebruikerservaring en kan het worden geoptimaliseerd voor zoekmachines, wat weer kan leiden tot meer verkeer en verhoogde conversies.

De PWA is ook toegankelijker dan traditionele mobiele apps omdat het kan worden gebruikt op elk apparaat en in elke moderne browser. Dit betekent dat klanten geen specifieke software of hardware nodig hebben om de app te gebruiken.

SchoenenParadijs merkt dat de pushmeldingen en de mogelijkheid om de app op het startscherm van de gebruiker te installeren leiden tot meer betrokkenheid en interactie met hun klanten. De verkoop neemt toe en ze zien dat klanten de app vaker gebruiken en meer producten kopen.

In het kort biedt een PWA een betere gebruikerservaring, verhoogt het de klanttevredenheid, vermindert het de kosten, verbetert het de SEO en biedt het betere toegankelijkheid en engagement. SchoenenParadijs heeft gemerkt dat het investeren in een PWA heeft geleid tot meer succes, en dat is iets waar elk bedrijf van kan profiteren.

Conclusie

In conclusie biedt een progressive web app talloze voordelen voor bedrijven en klanten. Door het combineren van de beste functies van een mobiele app en een website, biedt een PWA een snelle, betrouwbare en gepersonaliseerde gebruikerservaring die kan leiden tot een hogere klanttevredenheid en verhoogde conversies. Daarnaast kan het bedrijven helpen kosten te besparen, de SEO te verbeteren, de toegankelijkheid te vergroten en de betrokkenheid van klanten te verhogen.

Bedrijven kunnen profiteren van deze technologie door te onderzoeken hoe een PWA hun specifieke doelen kan bereiken en een betere gebruikerservaring kan bieden voor hun klanten. Het is duidelijk dat PWAs de toekomst hebben en steeds populairder worden in de wereld van webontwikkeling.

PWA laten maken?

Fluxility heeft al vele jaren ervaring met het maken van PWA's. Zo maakten we bijvoorbeeld een PWA voor de TU Delft. Wil jij ook een PWA? Neem dan nu contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Nu contact opnemen