Django vs Wordpress

Een website hebben is iets waar bedrijven in deze tijd niet meer aan ontkomen. Om gevonden te worden door onze klanten moeten we simpelweg online vindbaar zijn.

Waar mensen vroeger een aankoop begonnen door naar de winkels te gaan of door de Gouden Gids te lezen, begint het aankoopproces tegenwoordig via het internet. Een vakantie boeken via een reisbureau? Nee joh, we boeken die tegenwoordig gewoon eenvoudig via het internet. Een krant kopen bij de boekenhandel? Open gewoon even de app van het Algemeen Dagblad. Zelfs de liefde van je leven vinden verloopt steeds vaker via het internet dankzij een overvloed aan datingapps.

Een leven zonder internet kunnen we niet meer voorstellen. We bestellen er onze boodschappen, onze kleding en uiteraard last-minute dat ene verjaardagscadeautje. Je bestelt het een paar minuten voor middernacht en vaak staat de pakketbezorger de volgende dag al voor de deur. Daar kan een winkel nooit aan tippen.

De ontwikkelingen gaan de laatste jaren razendsnel en ook voor de kleinere bedrijven is het nu mogelijk om online gevonden te worden door hun klanten. Sterker nog, het is voor bedrijven nog nooit zo makkelijk geweest om bestaansrecht op te bouwen. Op elke hoek van de straat vind je wel iemand die een website kan maken en voor een euro per dag adverteer je al op Facebook.

Als ondernemers een nieuwe website willen, zien ze vaak door de bomen het bos niet meer. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. De meeste mensen kennen Wordpress wel en komen op internet vaak platformen tegen als Jouwweb of Lightspeed.

Maar wat is nou een goed platform op je website mee te maken? Het antwoord? Dat is er niet! Elk platform heeft voor- en nadelen. Het is natuurlijk van groot belang dat je de verschillen weet. Laten we daarom bij het begin beginnen, namelijk bij de kern van de meeste websites: een CMS.

Anekdote 1


“In 2018 maakte 96,5% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gebruik van internet. 86% hiervan is dagelijks online. 6% van de Nederlanders ouder dan 12 jaar hebben nog nooit geïnternet.”


Programmeurs die software programmeren

De motor van een website

De meeste websites maken gebruik van een CMS, een Content Management System. Met andere woorden: een systeem waarmee je content beheert, zoals blogs of foto’s.

Door een CMS toe te voegen aan een website is het ook voor a-technische mensen relatief makkelijk om zelf websites te beheren. Je hebt dan bijvoorbeeld geen websitebouwer meer nodig om je blog online te zetten.

Het meest gebruikte CMS is WordPress. Grote kans dat je hier wel eens van gehoord hebt. Maar is dit systeem ook geschikt voor jouw bedrijf? Of zijn er wellicht betere alternatieven?

Python developer voor een computer

Wat is Wordpress?

Wordpress is een zeer bekend CMS. Het begon als een systeem waarmee je kon bloggen, maar is inmiddels uitgegroeid tot volwaardig CMS.

Het systeem is afhankelijk van een zogenaamd thema, waarmee je een groot gedeelte van de vormgeving realiseert. Een thema zou je kunnen zien als het geraamte van de website. Wordpress heeft duizenden thema’s die veelal gratis te gebruiken zijn. Na het kiezen van een thema maak je gebruik van plug-ins om functionaliteiten aan de website toe te voegen. Wil je een boekingssysteem aan je website toevoegen? Download dan simpelweg een plug-in. Ook die zijn meestal gratis.

WordPress is een open source CMS, waardoor elke ontwikkelaar code kan toevoegen aan WordPress. Open source vertaal je natuurlijk letterlijk naar “open bron”. Omdat het open source is ben je gelukkig niet afhankelijk van je webbouwer. Ook een andere bouwer kan je website bewerken en aanpassen.

Veel mensen werken met WordPress omdat het bekend is. Juist omdat het zo bekend en populair is, zijn er veel gratis plug-ins en thema’s voor beschikbaar. Let er echter wel op dat de meeste goede plug-ins wél geld kosten. Veel gratis plug-ins zijn dan ook meer een soort uitgeklede premium versie met enkel de basisfuncties. Wil je iets meer? Dan moet je de portemonnee trekken. Hetzelfde met thema’s. Er zijn veel gratis thema’s beschikbaar, die maar zijn vaak zeer beperkt. Wanneer je alles in detail wilt aanpassen moet je de premiumversie kopen. De meeste plug-ins en thema’s kosten een paar tientjes per jaar.

Nog een voordeel van WordPress is dat je makkelijk advies kan krijgen in bijvoorbeeld Facebookgroepen en fora. Omdat veel mensen het systeem gebruiken is er een actieve community die vragen beantwoord. Dit kan vooral als beginner handig zijn.

 

Anekdote 2

“Er zijn momenteel naar schatting 64 miljoen websites die WordPress gebruiken als CMS. Elke dag gaan 661 nieuwe WordPress-sites live. Er zijn meer dan 50.000 plug-ins beschikbaar om WordPress-websites te verbeteren.”

Programmeur voor computer

De alternatieven

Dat WordPress het meest populaire systeem is, betekent niet dat het automatisch het beste systeem is.

Uiteraard is WordPress niet het enige CMS. Je hebt namelijk ook nog Drupal, Joomla, Shopify, Magento en uiteraard nog veel meer! Alle platformen verschillen op het gebied van gebruikersgemak, eenvoud, mogelijkheden en prijs. Het is daarom dus ook onmogelijk te zeggen wat het beste systeem is.

Deze bovenstaande platformen zijn relatief bekend, maar heb je ook al van het Django CMS gehoord? Dit alternatief voor WordPress stijgt snel in populariteit, onder andere door de focus op veiligheid en gebruikersgemak.

Fluxility heeft al jaren ervaring met het bouwen van websites in het Django CMS. Dit is een volwaardig alternatief voor WordPress. Maar is Django CMS ook geschikt voor jouw bedrijf, of ben je beter af met een WordPress website?

Wat is Django CMS?

Django is ook een open source CMS, net als WordPress. In het Django CMS kan je dezelfde dingen doen, zoals je eigen pagina’s aanmaken en nieuwe blogs publiceren.

Het CMS is gebaseerd op de programmeertaal Python. Waarom die programmeertaal belangrijk is om te vermelden? Python is een krachtige en bovenal ‘schone’ taal. Een van de voordelen hiervan is dat het een zeer goed leesbare code voor Google is. Dit werkt uiteraard in je voordeel als je graag gevonden wilt worden in Google.

Ook zorgt Python ervoor dat je website sneller laadt ten opzichte van andere programmeertalen. Een te lange laadtijd zorgt ervoor dat bezoekers afhaken. De compacte code van Python zorgt voor een kortere laadtijd en dus een betere gebruikerservaring.

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillen, waar we later in meer detail op ingaan. Het paradepaardje van Django is veiligheid. Bij Django staat veiligheid namelijk op plek een, twee en drie. Wellicht zelfs ook nog op vier en vijf.

Wordpress websites willen nog wel eens gehackt worden, omdat de plug-ins niet door Wordpress zelf gemaakt worden. Omdat de plug-inontwikkelaars het niet altijd even goed updaten ontstaan er lekken in de website, waar hackers graag gebruik van maken. Het komt ook wel eens voor dat plug-ins met elkaar conflicteren, wat resulteert in foutmeldingen.

Software engineer Fluxility

Welk systeem past bij mij?

De keuze is dus reuze. Voordat we een advies geven over het perfecte systeem voor je website, gaan we dieper in op de voor- en nadelen van beide platformen. Voor het ene bedrijf voldoet een WordPress website, terwijl het andere bedrijf meer baat heeft bij het Django CMS.

Een website laten maken is niet goedkoop, waardoor een goede keuze maken natuurlijk van groot belang is. Allereerst leggen we uit wat de voor- en nadelen van WordPress zijn. Vervolgens vertellen we wat Django CMS is, het systeem dat Fluxility gebruikt voor haar klanten.

Voor- en nadelen van Wordpress

Een Wordpress website is relatief eenvoudig te beheren en is redelijk goedkoop. Dat zijn dan ook gelijk de grootste voordelen. Een Wordpress websitebouwer is zo gevonden, voor elk budget. Er zijn mensen die voor vijf tientjes een simpele website maken, maar er zijn ook professionele partijen die voor flinke bedragen gelikte websites opleveren. De kwaliteit verschilt natuurlijk flink en is sterk afhankelijk van het bedrag dat je ervoor betaalt.

Hoe je blogs, afbeeldingen en video’s kan toevoegen is relatief makkelijk aan te leren, zelfs voor de onervaren internetgebruiker. Dit zorgt er dus voor dat het systeem toegankelijk is voor veel ondernemers en marketeers.

Wordpress heeft uiteraard ook nadelen. De mooiere websites zijn vaak gemaakt door middel van een paginabouwer. Dat is een plug-in waarmee je door middel van blokken en losse functionaliteiten een pagina kan vormgeven. Je maakt dan bijvoorbeeld een groot blok, met aan de linkerkant een afbeelding en aan de rechterkant een stukje tekst. Dit klinkt echter makkelijker dan dat het is. Ook hierbij zal je enig verstand moeten hebben van grafisch ontwerpen en coderen. Ook het toevoegen van plug-ins gaat niet zonder slag of stoot. Er zijn duizenden opties die verschillen in prijs en kwaliteit. Enkel een goede plug-in vinden die voldoet aan de vereisten kan soms al een middagje werk opleveren. Als je meer wilt hebben dan een simpele website moet je al gauw de hulp vragen van een programmeur.

Een Wordpress website heeft veel code die niet gebruikt wordt. Hierdoor wordt de website trager, omdat ook de ongebruikte code geladen moet worden. Er zijn oplossingen voor, maar veelal werkt dat slechts als een druppel op een gloeiende plaat. Wist je dat 40% van de consumenten een website verlaat als het langer dan drie seconden duurt om te laden? De website kan dan nog zo mooi en informatief zijn, als de laadtijd te lang is heb je er niks aan.

Het grootste nadeel van Wordpress is de gebrekkige beveiliging. 9 op de 10 websites die gehackt worden, zijn gemaakt in Wordpress. Dit komt veelal omdat ze slecht onderhouden worden. Een plug-in die niet of slecht geüpdatet wordt, vormt een groot beveiligingsrisico. Hackers kunnen dan die plug-in misbruiken om toegang te krijgen tot de website. Als je veel met persoonsgegevens werkt kan dit dus een groot probleem vormen. Ook als je slechts een contactformulier hebt waarin mensen hun naam en e-mailadres invullen ben je al bezig met het verzamelen van persoonsgegevens.

Wordpress is dus een makkelijk en goedkoop systeem, maar kent ook keerzijden. Het systeem is beperkt en relatief onveilig. Wanneer je geavanceerde functionaliteiten wilt is al gauw de hulp van een ontwikkelaar nodig. Uiteraard is het geen slecht systeem, anders zou het natuurlijk niet zo populair zijn. De vele mogelijkheden en de lage kosten zijn vaak de doorslaggevende factor om het systeem te gebruiken.

De voor- en nadelen van Django

Het Django CMS is onder het gros van de mensen relatief onbekend. Het systeem werd in 2007 geïntroduceerd door het Zwitserse bedrijf Divio. Django maakt gebruik van een nieuwere code, namelijk de programmeertaal Python. In tegenstelling tot Wordpress, die de programmeertaal PHP gebruikt. Python is krachtiger, waardoor er tot de helft minder code nodig is om een website in Django te maken ten opzichte van PHP. Dit resulteert in een snellere en bovenal meer toekomstbestendige website.

In Django CMS kan je pagina’s eenvoudig aan de ‘voorkant’ bewerken. Met andere woorden: je hoeft niet naar een speciaal beheerdersmenu te gaan. Als je ingelogd bent dubbelklik je simpelweg op het element dat je wilt aanpassen. Wil je de tekst aanpassen? Even dubbelklikken en je zit gelijk in de editor. Wil je een video toevoegen? Ook dat gaat gelijk vanuit de editor! Bovendien ziet het er gelijk op alle apparaten goed uit. Je hoeft het dus niet handmatig aan te passen en/of op maat te maken voor elk soort apparaat.

Als je serieus werk wilt maken van je (online) marketing is Django CMS je beste vriend. Omdat je makkelijk zelf prachtig uitziende pagina’s maakt, kan je eenvoudig mooie landingspagina’s maken. Het bedrijf achter Django heeft veel aandacht besteed aan hoe makkelijk Google je website kan doorspitten. Daardoor worden ze goed gevonden in zoekmachines zoals Google en Bing.

Waar Wordpress zelf geen plug-ins maakt, doet Django dat wel. Deze plug-ins worden vele malen beter geprogrammeerd en hebben een goed updatebeleid. Je weet hierdoor dat het goed werkt én veilig is. Hierdoor heb je dus niet het probleem dat plug-ins verouderen en beveiligingsrisico’s gaan vormen.

"Cybersecurity is onwijs belangrijk. Kwaadwillenden vinden steeds weer nieuwe manieren om schade te veroorzaken. We zijn continue bezig om dit te voorkomen. Het gebruik van Python en Django vormt een belangrijke stabiele veilige basis om op verder te bouwen."

Wouter Klein Heerenbrink, Senior developer

De grootste troef van Django is dus de beveiliging. De organisatie achter dit systeem besteed hier veel tijd en aandacht aan. Ook grote bedrijven als Instagram en Eventbrite gebruiken Django CMS en steken zelf veel tijd en expertise in het verbeteren van de veiligheid. Django profiteert hiervan, omdat deze bedrijven daarmee het systeem verbeteren en dus ook de veiligheid van andere Django websites. Als je van plan bent om persoonsgegevens te verwerken is Django dus een mooie optie om te overwegen.

Ook het bewerken van pagina’s in Django is vele malen eenvoudiger. Door te slepen met kant-en-klare blokken maak je in een handomdraai prachtig uitziende pagina’s. Zelfs mensen die nog nooit een website hebben gemaakt kunnen met een korte uitleg zelfstandig aan de slag gaan. Jij regelt alles aan de voorkant, Django zorgt dat het aan de achterkant goed geregeld wordt. Deze ‘schone’ code is efficiënt en wordt mede daardoor beter begrepen door Google.

Anekdote 3

“Door middel van Django kan ik snel en eenvoudig aanpassingen maken aan de websites van onze klanten. Pagina's zijn automatisch responsive en eenvoudig te optimaliseren voor zoekmachines!” - Jorrit, marketeer bij Altijd Bekend

Over vindbaarheid gesproken: Django CMS is zeer zoekmachinevriendelijk. De mogelijkheid om zelf de zogenaamde metadata in te vullen zit standaard ingebouwd, terwijl dat bij Wordpress niet het geval is. De metadata is de informatie die je Google geeft om te omschrijven waar je website en pagina’s over gaan. Deze informatie geeft Google weer in hun zoekresultaten en vormen de basis van SEO.

Heeft Django CMS ook nadelen? Uiteraard! Zo heb je echt wel enig verstand nodig van programmeren om de website online te zetten. Het aanpassen van de pagina’s gaat eenvoudig, maar de eerste stappen zijn lastig en moeten overgelaten worden aan een programmeur die verstand van zaken heeft. Ook het updaten en het toevoegen van plug-ins kan het beste overgelaten worden aan iemand met de juiste kennis en ervaring. Je krijgt er echter wel bovengenoemde voordelen voor terug.

Programmeur achter computerscherm

Het perfecte CMS voor jouw website

Zowel het bekende Wordpress als het Django CMS hebben voor- en nadelen. Er is dus geen pasklare oplossing voor elk bedrijf. Maar wanneer kies je voor Wordpress en wanneer kies je voor Django CMS?

Wordpress

Dit systeem is relatief laagdrempelig en bovenal goedkoop om te laten maken en onderhouden. Het nadeel is dat de beveiliging niet optimaal is en dat je voor uitbreidingen toch weer moet aankloppen bij een programmeur. Ook wisselen de plug-ins erg in kwaliteit en worden ze niet altijd even goed geüpdatet.

We raden Wordpress dan voornamelijk aan als je een beginnende onderneming hebt en weinig budget hebt om te investeren in een goede website. Een redelijke Wordpress ontwikkelaar is relatief makkelijk gevonden en ook niet duur. Het nadeel is wel dat je afhankelijk kan worden van diegene en dat niet elke ontwikkelaar even professioneel is. Je hoeft namelijk geen programmeur te zijn om mooie Wordpress websites te maken.

Simpel gezegd: als je een beperkt budget hebt en een soort ‘online visitekaartje’ voor je bedrijf wilt, is Wordpress een zeer goede optie.

Django CMS

Voor de ondernemer die een serieuze slag op het internet wil slaan is Django CMS een goede keuze. Je online marketing begint namelijk bij je website. Met het systeem bewerk je sneller en eenvoudiger pagina’s, waardoor je niet continu een programmeur hoeft in te huren. Django CMS is zeer SEO-vriendelijk. Ook is de beveiliging een belangrijke reden om voor Django te kiezen. Het platform is zeer makkelijk uit te breiden met maatwerk functionaliteiten.

Een belangrijke voorwaarde voor een Django CMS website is dat je voldoende budget hebt om dit te laten bouwen en onderhouden. Bedrijven die voor Django kiezen doen dat voornamelijk omdat ze zelf veel controle willen hebben over hun website. Een goede pagina is relatief makkelijk zelf te maken en later aan te passen, zonder de tussenkomt van een programmeur. Wil je echter iets als een nieuw design of een nieuwe functionaliteit? Dan heb je wél een programmeur nodig.

Ik wil een Django website